Αξιοθέατα

1 (237)Δεν είναι μόνο οι καταπράσινες κατάφυτες βουνοπλαγιές από αιωνόβιες καστανιές και βελανιδιές των Οντρίων, που αντικρίζει κανείς ερχόμενος στη Δαμασκηνιά (Βεδυλούστιον),

αλλά και οι έντονες εναλλαγές χρωμάτων, που φρόντισε η φύση να πλουτίσει με το κάλλος της την περιοχή, όλες τις εποχές του χρόνου.

Μπαίνοντας λοιπόν κανείς στο χωριό, αυτό που παρατηρεί αρχικά, είναι η διατήρηση και η αρμονική συνύπαρξη του παλαιότερου  αρχιτεκτονικού στοιχείου με το σύγχρονο, μαρτυρώντας έτσι το σεβασμό και την ανάγκη διατήρησης και συνέχειας όσο το δυνατόν περισσότερο, των παραδεδομένων στοιχείων της παράδοσης αυτού του τόπου.

Περιδιαβαίνοντας κανείς στο εσωτερικό του χωριού, μπορεί να φανταστεί, βλέποντας τα παλαιότερα διάφορα πέτρινα και πλίνθινα σπίτια, πως μπορεί να ήταν ο χαρακτήρας του χωριού στις αρχές του 20ου  αιώνα, χωρίς σ΄ αυτό να ενοχλεί η παρουσία των σύγχρονων κτισμάτων. Χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο του παλαιότερου χαρακτήρα του χωριού, είναι η παρουσία βρυσών σε κάθε σχεδόν μαχαλά, διευκολύνοντας έτσι κατά πολύ τη λειτουργικότητα και οργάνωση των νοικοκυριών τους.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Περιοχή Γκάμπρι

     Μοναδικού κάλλους και μνημείο της φύσης χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι, το τμήμα αυτό του δάσους, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες αιωνόβιες καστανιές, οι τεράστιες κουφάλες των οποίων, μαρτυρούν τους αιώνες που έχουν περάσει από το δάσος αυτό.

Περιοχή Λόγγου

     Αναλόγου φυσικού κάλλους είναι και αυτό το τμήμα του καστανόδασους. Για τους ακτιβιστές της φύσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο στη θέση «Ντιμνίτσα», καθώς επίσης και στο δρόμο μεταξύ Δαμασκηνιάς και Καστανοφύτου, υπάρχει το σπήλαιο των νερών. Στη θέση επίσης «Μύλια», υπάρχει ένας μεγάλος καταρράκτης και στη θέση «κλεφτοπήγαδο» επίσης.