Εξωκκλήσια

1 (150)Αρκετά είναι τα εξωκκλήσια, τα οποία βρίσκονται έξω από το χωριό της Δαμασκηνιάς και τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς, συνδυάζοντας έτσι τις μοναδικές διαδρομές

μέσα στα καταπράσινα δάση με την άθληση.

ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην ανατολική πλευρά του χωριού, σ΄ ένα μικρό λοφίσκο, συναντά κανείς το μονόχωρο ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1964 στη θέση προϋπάρχοντος Ναού.

Η εικόνα του Ναού φαντάζει μοναδική, καθώς συνηγορεί σ΄ αυτό το απαράμιλλο  κάλλος του καστανοδάσους.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Διανύοντας κανείς μια διαδρομή 20΄, φτάνει στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, με υψόμετρο 1100 μ. Η θέα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι μοναδική, καθώς δεν έχει μόνο σε μικρή απόσταση μια πανοραμική άποψη του χωριού, αλλά μπορεί να διακρίνει ολοκάθαρα, περισσότερα από 20 χωριά της επαρχίας Βοΐου. Τα παραβλάσταρα του όρους Γράμμου δυτικά, νότια το όρος Βόιον, τις κορυφογραμμές της Πίνδου και στο βάθος την κορυφή του Σμόλικα. Ανατολικά το ΄Ασκιον-Σινιάτσικο, τα Καμβούνια όρη και στο βάθος τον χιονοσκεπή Όλυμπο. Βόρεια τέλος φαίνεται το Βαρνούς με το ιστορικό Βίτσι και η πόλη της Καστοριάς. Στην κορυφή του λόφου, βρίσκεται ακόμη και ο μονόχωρος Ναός του Προφήτη Ηλία. Ο Ναός χτίζεται αρχικά επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ επισκευάζεται το 1844, 100 χρόνια μετά πυρπολείται από του Γερμανούς. Χτίζεται εκ νέου το 1964.

ΑΓΙΟΝΕΡΙ – ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βόρεια του χωριού και σε απόσταση 20΄, μέσα από μία μοναδική διαδρομή από δάσος καστανιάς και βελανιδιάς και παρουσία διάσπαρτου παλαιοντολογικού υλικού (απολιθωμένα όστρακα θαλασσινά, κορμοί δένδρων κ.α.) μπορεί κανείς να επισκεφθεί το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής με το θαυματουργό Αγιονέρι, που αναβλύζει από μια σταυροειδούς σχήματος σχισμή, στο δάπεδο του ναού, το οποίο είναι και ο φυσικός βράχος πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε ο ναΐσκος. Η παράδοση αναφέρει, πως παλαιότερα το χώρο κατέκλυζε πλήθος κόσμου, που έφθανε από τη γύρω περιοχή, λόγω της φήμης που είχε αποκτήσει για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, σε απόσταση 45΄ Β.Δ. του χωριού, βρίσκεται ο ναΐσκος του Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος διατηρείται ύστερα από αλλεπάλληλες οικοδομικές ανακατασκευές. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το κατεστραμμένο χωριό Γκότσι, οικοδομικά λείψανα του οποίου σήμερα δεν είναι ορατά, καθώς επίσης και το κοιμητήριο του χωριού. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, μέσα στο κατάφυτο δάσος βελανιδιάς, υπάρχει οργανωμένος χώρος αναψυχής.

 

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΖΗΚΟΒΙΤΣΗΣ

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, βόρεια του χωριού, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου-Ζηκοβίτσης, το οποίο κτίζεται το 1629, σύμφωνα με δύο παλιά Τουρκικά φιρμάνια δυσανάγνωστα.